FIBC/ big bags – Wat zijn het precies?

Je hebt deze grote zakken misschien wel eens gezien langs bouwplaatsen of industrieterreinen of wanneer je zelf aan het werk bent. Maar wat is een big bag eigenlijk? En wat onderscheid ze van andere zakken?  

Wat zijn big bags?

Een bulkzak, ook bekend als FIBC, is een flexibele big bag van geweven polypropyleen. Deze zakken kunnen niet met de hand worden opgetild als ze eenmaal gevuld zijn, omdat ze wel tussen de 500 en 8000 kg kunnen wegen. Elke big bag heeft dan ook een Safe Working Load (SWL). Dit is het maximum aan gewicht wat er in de big bag mag worden afgevuld.

Ze zijn speciaal ontworpen om te worden opgetild met bijvoorbeeld een vorkheftruck. De big bags zijn voorzien van één, twee of vier hijslussen. Met de vork van de heftruck kunt u de big bag aan de hijslussen optillen. Op deze manier kan de zak veilig van A naar B kan worden verplaatst.

Bijna alle producten in deze bulkzak worden opgeslagen of vervoerd. Van zand en grind tot cement, van aardappelen tot chemicaliën, de structuur van deze zakken is bestand tegen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht en kracht!

Kortom, big bags worden gebruikt voor het verplaatsen en vervoeren van producten op een veilige en passende manier. Of dit nu voor een industrieel bedrijf is of voor privégebruik.



Waar staat FIBC voor?

FIBC staat voor Flexible Intermediate Bulk Container. U hebt misschien ook wel eens gehoord van transportzakken die bulkzakken of tonzakken worden genoemd. Dit zijn allemaal synoniemen voor FIBC.

De naam van een FIBC-zak verklaart waarom ze zo populair zijn in verschillende industrieën:

  • Door hun flexibiliteit kunnen de zakken worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt. De FIBC-zak kan ook worden gebruikt als een container met andere zakken erin. Dit kan doordat de vorm van de zak niet vastligt.
  • De zak is een duurzaam product dat het dagelijkse werk binnen uw branche gemakkelijker maakt.
  • Bulk vertelt u dat u een bulk aan producten kunt opslaan en vervoeren met een FIBC-zak.
  • Container is de omschrijving van het product als geheel. De ongelooflijk handige big bag die u koopt is een container die u kunt gebruiken om elk product, die u in uw industrie gebruikt, op te slaan.

Geschiedenis van de FIBC

Hoewel het niet zeker is wanneer de eerste big bags zijn verschenen, is de schatting dat ze tussen 1955 en 1965 in de VS, Europa en Japan verschenen. Destijds werden vellen van zwaar PVC met gecoat nylon of polyester aan elkaar gelast.

Het duurde bijna 20 jaar voordat deze grote zakken bekend werden. Dit kwam door de oliecrisis in de jaren zeventig. Het Midden-Oosten moest zijn activiteiten opvoeren wat meer cement vanuit Europa eiste. Het cement werd verzonden in bulkzakken, de FIBC’s.  Elke week ontving het Midden-Oosten tot 50.000 ton cement uit Spanje, Noord-Europa en Italië. Door de stijgende vraag naar zakken begon de FIBC-industrie te bloeien.

Terwijl dit alles in Europa en het Midden-Oosten gebeurde, had de FIBC-industrie in de VS het zwaar. Maar in 1984 nam het Amerikaanse ministerie van Transport een uitvoerend besluit om vrijstellingen te verlenen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in FIBC's.

Zodra de prestatienormen waren vastgesteld door het Chemical Packaging Committee van het Packing Institute, begonnen de VS hun achterstand in te lopen en blonk de industrie uit.

 

Waar zijn FIBC's vam gemaakt?

Met een FIBC bent u verzekerd van een sterke en duurzame zak, omdat deze zijn gemaakt van flexibel materiaal dat speciaal is ontworpen om u te helpen bij het vervoeren en opslaan van uw producten.

U zult merken dat uw FIBC is gemaakt van een zeer dik geweven streng polypropyleen die eventueel nog gecoat kan worden.  Als u ervoor kiest om voor een FIBC te gaan die is gecoat, krijgt u een container met een extra barrière om te voorkomen dat uw product door de stof heen gaat lekken.

De coating kan zowel aan de binnenkant of de buitenkant worden geplaatst. Als u met poedermaterialen werkt zou een coating aan de binnenkant beter werken, omdat dit voorkomt dat de poeder op de ribbels van het weefsel terechtkomt.

Wie gebruikt FIBC's?

Sinds de jaren 1970 zijn FIBC's steeds populairder geworden in veel verschillende industrieën. Dit komt allemaal door de grote voordelen die ze een bedrijf kunnen bieden, hoe groot ze ook zijn.

Verschillende industrieën die deze zakken gunstig kunnen vinden, kunnen zijn:

  • Agrarische industrie
  • Chemische industrie
  • Voedselverwerkingsindustrie
  • Constructie industrie
  • Hout en papier industrie
  • Medicijn industrie

FIBC's kunnen een geweldige manier zijn om producten uit deze industrieën op te slaan, doordat ze stevig, veilig voor kruisbesmetting en efficiënt/snel te vervoeren zijn. Dit komt door het ontwerp van de zakken. Met handvatten op de hoeken en een open bovenkant kunnen ze snel worden gevuld en verplaatst met bijvoorbeeld een vorkheftruck.

Welke type FIBC zijn er?

Wist u dat er verschillende soorten FIBC's bestaan? Elke zak biedt een reeks voordelen, afhankelijk van de reden waarom u er een nodig hebt. De verschillende soorten worden type A, type B, type C en type D genoemd.

Type A is de typische standaard FIBC, die kan worden gebruikt voor het vervoer of de opslag van elk product dat niet brandbaar is. Wanneer u deze zak gebruikt, is het belangrijk dat u nooit iets in de buurt bewaart dat brandbaar of een gas is. De zak beschermt de producten namelijk niet tegen statische energie. Als een product in de zak beweegt, kan statische elektriciteit ontstaan, waardoor brandbare producten kunnen ontbranden.

Type B lijkt sterk op de vorige zak, type A. Maar met deze zak kunt u producten vervoeren die droog brandbaar zijn. Het is wel belangrijk om de zak nooit te vervoeren met oplosmiddelen of gassen die brandbaar zijn. De zak kan namelijk nog steeds niet worden beschouwd als een antistatische zak die elektrische ladingen kan afvoeren. Hij kan echter wel een lage spanning afbreken en voorkomen dat er door het schuren van producten statische elektriciteit ontstaat. Maar het kan geen statische elektriciteit verspreiden.

Type C zakken zijn gemaakt van niet-geleidende stoffen waarin geleidende draad is geweven. Wanneer u deze zakken vult, moeten ze worden aangesloten op de aarding van de elektrisch geleidende draden die in de stof zitten. Dit vermindert eventuele statische elektriciteit tijdens het vullen of legen. Deze zakken kunnen worden gebruikt met brandbare poeders.

Type D zakken zijn gemaakt van antistatische stoffen die helpen voorkomen dat er vonken of elektrische ladingen ontstaan terwijl de producten met elkaar in aanraking komen. De zak kan zonder aarding veilig gebruikt worden dankzij de antistatische stoffen in de zak.

Meerdere toepassingen voor big bags

Hoewel de big bag of FIBC de standaardversie van deze container is, zijn er verschillende ontwerpen:

  • Big Bag met open bovenkant en vlakke bodem
    Deze big bag is perfect voor de opslag en het vervoer van goederen zoals bovengrond, puin, hardcore, zand of andere bouwmaterialen. De platte bodem maakt het nog gemakkelijker om deze netjes en veilig op te bergen.
  • Big Bag met vul- en losslurf
    Ideaal voor het vervoer van zaad of graan. Hoewel deze zak eenmalig is, dus één keer vullen en één keer legen, maakt hij elke reis die u maakt gemakkelijker. U hoeft deze zakken niet om te keren of uit elkaar te halen om uw product te lossen, daarvoor hoeft u alleen de losopening te openen en te kijken hoe uw product eruit loopt.
  • Geventileerde Big Bags
    Deze zakken zijn bijzonder nuttig voor het bewaren van producten die ventilatie nodig hebben. Het product blijft droog terwijl het vocht ontsnapt. Deze zakken kunnen nuttig zijn voor het opslaan van bijvoorbeeld aardappelen en brandhout.

Als u big bags nodig heeft, bekijk dan zeker ons assortiment in onze online winkel. Mocht u hulp of advies nodig hebben, neem dan contact op via 0180 39 38 37. We helpen u graag!